sobota 14. března 2009

Foolish Pleasure vs. Ruffian


Foolish Pleasure (1972-1994), hnědák Amerického chovu. Jako 3letý patřil svého času mezi tři nejúspěšnější dostihové koně v USA.

Foolish Pleasure (What A Pleasure - Fool Me Not, Tom Fool)

Jeho majitelem byl John L. Greer. Trénoval jej LeRoy Jolley. Foolish Pleasure se ujal vlády již ve svých 2 letech a zůstal neporažen. V roce 1975 jako 3letý lehce vyhrál Flamingo Stakes, Wood Memorial Stakes i slavné Kentucky Derby. Ačkoliv mnozí věřili, že si nasadí Trojkorunu, byl v obou dalších odnožích Americké Trojkoruny (Preakness a Belmont Stakes) poražen absolutními outsidery a doběhl až druhý.

Foolish Pleasure vítězí v Kentucky Derby 1975

Závodil ve stejný čas jako "Královna klisen" Ruffian. Ta zvítězila ve všech svých 10 startech a nasadila si Trojkorunu klisen.

Média se postarala o patřičkou publicitu...

V červenci 1975, byl zaranžován tzv. match, tedy dostih těchto dvou koní. Oba koně jezdil stejný žokej: Jacinto Vásquez. Ten se nakonec rozhodl jet na Ruffian a otěže Foolish Pleasure předal žokeji Braulio Baezovi. Tento závod byl víc než jen závodem dvou koní. Noviny o něm psaly jako o "dostihu mezi pohlavími." Tisíce diváků se přišlo podívat na dráhu, objektivy fotoaparátů i kamer byly připraveny zaznamenat tento výjimečný okamžik. Dostih opravdu nakonec do historie vstoupil, ale ne tak, jak mnozí očekávali... Ruffian se dle očekávání prodrala dopředu hned po startu a suverénně převzala vedení. A pak nastala osudová tragédie... Při svém dalším cvalovém skoku si Ruffian zlomila sezamovou kůstku na přední noze. I přes bolest, která jí vystřelovala do docelého těla jako ostrý nůž bodající do srdce, se snažila pokračovat v dostihu! Vždyť ještě v životě neprohrála! A tak běžela zraněná dalších 100 yardů! Chtěla prostě dokončit, co začala, jenže si způsobila natolik vážná zranění , že když se jí žokejovi podařilo konečně zastavit, musela být okamžitě převezena na veterinární kliniku a operována.

Ruffian se snaží dohnat vzdalujícího se
Foolish Pleasure
...zřetělně vidíte její nohu!

Ruffian se odmítá uklidnit a její noha trpí...

Ruffian nechápe, co se stalo...

Operace vypadala nadějně. Bohužel poté, co se Ruffian probrala z narkózy, začala panikařit a svá zranění si v boxu obnovila. Jelikož se její zranění stala neslučitelná se životem, musela být v boxu utracena.

Technicky tedy "zvítězil" Foolish Pleasure, ale pro veřejnost bude navždy vítězkou Ruffian. Její tragický osud totiž upozornil majitele dalších klisen, aby zvážili, zda riskovat či neriskovat jejich život v dostizích, které jsou určeny výhradně pro hřebce?

Foolish Pleasure byl v roce 1995 uveden do Americké síně slávy a v časopise Blood-Horse magazine se mezi 100 nejlepšími koňmi umístil na 97 místě.

Foolish Pleasure - kariéra na dráze
Rok
Věk
Počet startů
1
2
3
Výhry
19742 77 00$284,595
19753 115 41$716,278
19764 84 02$215,832
Celkem: 2616 43$1,216,705

Žádné komentáře:

Okomentovat