neděle 15. března 2009

Řekli o Ruffian



Jennifer Oltmann:
"Byla jednou z těch klisen, které protnou dostihové nebe svým brilatním světlem a to pak stále září a nemůže být nikdy zapomenuto."

Gina Rose:
"Ruffian se zrodila pro dostihy. Byla na to stavěná, velmi tmavá hnědka od ocasu až po hlavu. A ty její nohy - jak ty uměly rychle běhat! Byla to prostě úžasná klisna a oh, tak obrovská."

Jane Schwartz:
"Ruffian nebyla zvláštní jen tím, že ji nikdo neporazil, ona byla prostě perfektní. V každém směru, v každém závodě, vždycky byla prostě vpředu. Ne vždycky se jí sice povedl odskok, ale během dvou tří cvalových skoků ztrátu vyrovnala a vystřelila do vedení jako šíp. 5x jako 2letá a 5x jako 3letá. Nejúžásnější na tom je, že to zvládala na každé distanci od spritérské až vytrvalostní. Vždycky první. Vždycky ve vedení. Vždycky dokonalá."

Gene Smith:
"…její forma jí zaručovala ‘neporazitelnost.’ Dokonce ani Secretariat neměl vždy takovou formu, ani Citiation, Man O’ War nebo Tom Fool. Ti všichni totiž alespoň jednou v životě okusili pořážku."

Gene Smith:
"Tanečník každého tance, vítězka Trojkoruny klisen, každý její závod neuvěřitelný. Nemyslím kvůli soupeřům, ale spíš tím, jak pokaždé zářila."

Bobbi Janney (vysvětluje proč dal klisně jméno Ruffian):
"I dívky dokážou být rošťácké, víte!"

Jane Schwartz:

"Rychlost opravdu může koni ublížit. Ti nejlepší se vždycky dříve či později zraní. Špatní koně neběhají tak tvrdě, aby si dokázali ublížit. Její otec Reviewer měl také neustále problémy s nohama, protože do běhu dával celé srdce."

William H. Rudy:

"Viděl jsem něco opravdu neuvěřitelného. Ruffian."

Neznámý muž, těsně před matchem 1975:

"Chci,aby vyhrál Foolish Pleasure, protože jsem šovinista."

Gene Smith:
"To, co z ní dělalo fenomén ji nakonec také zničilo."

Jane Schwartz:

"Reviewer byl velmi rychlý; Shenanigans také. Oba skončili svou dostihovou kariéru právě díky zraněním, které si způsobili na dráze. Naštěstí, nikdy nebyly tak fatálního rázu. Takže není divu, že se jejich dcera - s trochou štěstí, probojovala na přední místa v žebříčcích stakes vítězů a lámala srdce ostatních koní."

Kniha o plnokrevném chovu (citace):
"Vprůměru možná tak jednou za 50 let se objeví kůň, s perfektním exteriérem, s přirozeným talentem a skončí tak tragicky, že to zlomí srdce i ostřílenému koňákovi. Takovým koněm byla i Ruffian."

Gene Smith:
"Dokázala něco, co se žádnému jinému koni nepodařilo a je pohřbena na místě, kde ještě žádný kůň nikdy před tím pohřben nebyl. Její křídla jsou složena a Pegasus už nikdy nevzlétne."

Gene Smith:
"Lidé nám stále posílají květiny, abychom je dali na hrob nejlepší klisny, která kdy spatřila světlo světa, možná i nejlepšího dostihového koně, co kdy žil. Dávám květiny s láskou tam, kam patří. Na hrob Ruffian, která tam leží s hlavou směřující navždy k cílové čáře"

Walter Farley:

"Ruffian byla víc jako můj Černý hřebec, opravdu. Nikdy jsem podobného koně neviděl.”

Žádné komentáře:

Okomentovat